De 3 M:s i handel: Mind, Money och Method, kanske du har hört talas om dem, kanske inte. Hur som helst, kommer du i dagens lektion att lära dig vad de betyder och varför en framgångsrik handel kräver dem.

Obs! De 3 M:n var inte min idé, utan det kom från en bok som heter “Come to My Trading Room” av Alexander Elder. Jag vill emellertid visa dig hur jag använder de 3 M och hur det passar in i min personliga handelsstrategi.

Alla tre av M:erna är lika viktiga och du kan tänka på dem som de tre pelarna i handel och ryggraden i din handelsplan. Utan en av dem kommer din handel inte att hålla och du kommer inte att lyckas. Du behöver alla tre som arbetar tillsammans för att tjäna pengar som näringsidkare …

Mind – Sinne
Mind-delen av de 3 M:s innebär väsentligen att utveckla vissa psykologiska “regler” som kommer att hålla dig lugn bland bullret och det ständiga påfrestelsen på marknaderna. Allt börjar (eller slutar) med din affärsinriktning.

Du kan inte tjäna pengar under en månadersperiod i följd om du inte befinner dig i rätt handelshantering. Det finns många saker som går ut på att uppnå rätt handelsinriktning och jag har skrivit om detta ämne i stor utsträckning. Men om det finns ett övergripande tema som du behöver förstå när det gäller din affärsinriktning, är det självkontroll.

Det mesta av handeln kan kokas ner till din förmåga eller oförmåga att styra dig själv inför den nära frestelsen av att handla, för det mesta betyder det att du kommer att skada dig själv.

Som en näringsidkare som spekulerar på marknaderna, en uppgift som uppenbarligen är mycket riskabel, är det upp till dig att styra dig själv och denna förmåga börjar med den mentala förståelsen av vad du gör, vad som är möjligt och vad du riskerar.

Jag är säker att du tycker mer om det faktum att det är väldigt lätt att förlora pengar i handel, snarare än att du KAN slå en stor vinst på en viss handel. Det handlar om att förstå och acceptera risken och sedan uppträda i linje med detta godkännande. Det betyder i grunden att du inte bör handla mycket eftersom höga sannolikhetsmöjligheter inte är nästan lika vanliga som många handlare tror att de är (eller handlar som om de är).

Money – Pengar
Pengardelen av de 3 M:s refererar till pengahanteringen, förstås. Detta omfattar både risk och belöning; hur hanterar du risk och hur hanterar du vinster/belöningar?

Att ha rätt pengahantering är starkt beroende av att ha rätt tankesätt, samt att ha en fast förståelse av vad pengahantering faktiskt betyder. Här är vad det betyder i ett nötskal:

Du tänker alltid på risk före belöning.
Du vet vad ditt belopp per handelsrisk är och du överskrider aldrig det beloppet. Detta borde vara en pengasumma som du är mentalt och ekonomiskt säker att förlora på någon given handel.
Du förstår hur man placerar stop loss på rätt sätt och hur man hanterar dina positionsstorlekar.
Du har en klar förståelse för hur man placerar vinstmål och en övergripande strategi för spännande affärer.
Du förstår hur man beräknar riskbelöningen på en handel och det betyder också att du vet att en handel ibland inte kommer att vara värd att ta, om riskbelöningen inte är meningsfull.
Pengahanteringen (Money Management) kan betraktas som “lim” av de 3 M, eftersom det verkligen håller allt tillsammans. Om du inte har rätt penninghantering kommer din tankegång att snabbt komma undan. Dessutom kommer din metod att bli nästan irrelevant om du inte lyckas med dina pengar korrekt. Så om du vill göra allt mycket, mycket lättare för dig själv, fokusera på att hantera dina pengar och särskilt din risk. Förstå att kapitalbevarande verkligen är nyckeln till rätt pengahantering. Kapitalbevarande innebär att du hanterar ditt handelskapital så att du inte använder för mycket av det på någon handel och att du inte använder det för ofta. I huvudsak vill du bara använda ditt handelskapital när en väldigt uppenbar/hög sannolikhet handlar med varandra, för då har du mer kapital att använda på bättre affärer. Blås inte bort ditt handelskapital genom att överhandla.

Method – Metod
Metoden – del av de 3 M – är hur du handlar marknaden. Vad är din strategi eller metod för att analysera priser och fatta beslut om när man ska handla och när man inte ska? Du måste ha en effektiv handelsmetod, men innebär är en “effektiv handelsmetod” och hur vet du om din är det eller inte?

Det enklaste sättet att bedöma huruvida din handelsmetod är effektiv är att demo-handla i ett par månader och se vilka resultat du får. En varning här dock; se till att du faktiskt följer metoden som den lär ut och se till att inte överhandla (handel när ingen signal är närvarande).

Nu finns det många olika handelsstrategier och metoder där ute. I slutändan måste du hitta en som är A) effektiv och att du personligen trivs och att det fungerar bra med din personlighet och schema.

Personligen är jag ett stort fan av prisåtgärdshandel (Price Action trading). Min handelsmetod är Price Action och det är den enda metoden jag handlar och undervisar till mina elever.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here