Motivationspsykologin studerar vad som får människor att känna och fatta beslut. Vi styrs till stor del av olika (särskild biologiska) behov som motiverar oss att agera. Men motivationen hänger intimt samman med våra starka känslor, något som påverkar våra val.  Motivationspsykologi handlar just om faktorer som sätter i gång och styr beteendet.

Behov, önskningar och impulser är exempel på motiv som får oss att handla. Vårt beteende    har en riktning och ett mål. Motivation är besläktad med känslor – emotionella tillstånd av olika slag motiverar oftast våra handlingar. Om vi känner oss rädda kan det ge oss motiv att fly eller avsluta handeln. Under evolutionens lopp har emotionella reaktioner varit till stor hjälp för oss.

Medans känslor i hög grad styrs utifrån, regleras humör mera inifrån. Känslor är även kortvariga, dvs. man blir arg och det går över. Men humöret tar det ofta längre tid.

Det spelar ingen roll om du läser sofistikerade handelsböcker eller inte. Nästan alla handlare är medvetna om att psykologi har stor påverkan på handelsprestanda.

Ett av de allra största hindren är att vi vänjer oss överraskande snabbt. Vi tror ofta att en trevlig livsförändrande händelse, i detta fall – en lönsam handel, ska göra oss lyckliga under lång tid men upptäcker att lyckoruset är kortvarigt och att allt blir ganska snart precis som vanligt igen. För att lyckokicken ska fortgå krävs någon form av förändring. Vi reagerar skarkt på förändring men så fort den avtar ebbar reaktionen ut.

Om du märker att du missar din handel, även om den uppfyller alla dina inmatningskriterier, bör du minska din risk. Att eliminera möjligheten att riskera en stor summa pengar kommer vanligtvis att bidra till en minskning av effekterna från handelsmisstag baserade på rädsla. Genom att lita på din handelsstrategi kan du sakta öka handelsstorleken tills du hittar ditt tröskelvärde.

Om du överskattar kvaliteten på förutsägelsen för ditt handelssystem, blir du mer benägen att använda en större position. Dessutom är det mer sannolikt att en handlare som har ett litet handelskonto riskerar relativt mer. De dominanta känslorna i dessa scenarier är girighet blandad med övertygelse och okunnighet – en dödlig kombination.

Det bästa du kan göra är att minska handelsstorleken för att undvika stora drawdowns. Du bör ange en absolut maximal risknivå – oavsett hur bra du tror att en inställning är.

Hur man hanterar lärdom i efterhand är en väldigt viktig sak inom handel, särskilt när det gäller förbättringar i din handelsstrategi. Här är några tips om hur du använder lärdom till din fördel:

Utvärdera om du kan förbättra vinsten eller titta tillbaka på affärer när du stänger dem
Analysera affärer som du har missat och utvärdera några av dina inmatningskriterier
Straffa inte dig själv.
Låt inte det potentiella resultatet av en enda handel påverka dina handelsbeslut på din nästa handel
Tänk stort!

Nedan hittar du Emotions Cheat Sheet. Skriv ut det och lägg det bredvid din dator.

Här finns det att ladda ner.

 

 

Tidigare artikelBörsen idag, 8 augusti 2017
Nästa artikel10 bästa inställningar
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here