Det finns en viss uppdelning i två grupper bland valutamarknadsinvesterare. Den första av dem som skapats av tekniska purister anser att endast lönsam kunskap om teknisk analys och tillräcklig erfarenhet räcker för ett lönsamt FX-spel. Denna uppfattning förutsätter att all information som påverkar värderingen av ett givet valutapar redan ingår i priset. För att det verkligen ska ske måste vi anta att finansmarknaden är helt effektiv – den här situationen skulle kunna vara väldigt praktisk, men det är inte möjligt. Den starka hypotesen om finansmarknadseffektivitet är internt motsägelsefull, vilket Joseph Stiglitz redan visade på 1980-talet. Personligen föredrar han ett blandat tillvägagångssätt som samtidigt innehåller både ett tekniskt tillvägagångssätt och en analys av grundläggande faktorer.

Inflation


Medan den grundläggande analysen av ett enskilt företag vars aktier vi vill köpa, är relativt enkel, vad gäller då en grundläggande analys av hela ekonomin? Med tanke på vilken makroekonomisk kalender som helst kan vi se ett stort antal publikationer av olika indikatorer, numeriska data eller tal av centralbankchefer eller större politiker. Vad ska man fokusera på?

I allmänhet är räntorna i enskilda länder det största intresset på valutamarknaden. Användningen av skillnader i räntor på två valutor kallas Carry Trade. Det handlar om skulden (försäljning) i en låg räntevaluta (ränta på det lånade kapitalet vi ska betala) och placeringen av lånat kapital (köp) i form av en valuta med högre ränta. Skillnaden mellan räntorna blir vår inkomst (jag ignorerar dem valutakursdifferenser som kan uppstå mellan valutorna som omfattas av denna strategi).

Inflationen som en faktor som bildar penningpolitiken

Att reflektera över vilka centralbanker som klarar av att fastställa räntesatsen bör ifrågasättas varför centralbankinstitutet har uppståt. Först och främst skapades det för att stödja banksystemet för modern ekonomi och att genomföra statens nuvarande penningpolitik. Centralbanken är också ansvarig för utbetalningen av pengar och fungerar som sista instansbanken. När vi tittar på de lagstadgade målen för majoriteten av de befintliga centralbankerna, kommer vi också att finna en formulering vars betydelse är att ta hand om den lämpliga inflationen i ett visst land. I ett nötskal är centralbanken indirekt ansvarig för inflationen i ekonomin.

Verktyget för att styra inflationen är bland annat räntenivån. Att komma till botten – trots att varje investerares (särskilt institutionella) intresse är skillnaden i räntorna för två valutor, kommer prediktorn av möjliga förändringar i räntorna att vara form av inflationen.

Vad är inflationen?

Vi vet redan varför inflationen är så viktig. Men vad är det för något? Först och främst är den enklaste definitionen av inflationen följande: Inflationen är en kontinuerlig prisökning över tiden. Förändringen av den genomsnittliga prisnivån i ekonomin mäts vanligen år-till-år men även uppgifter om kvartals- eller månadsändringar kan hittas. Mätt på grundval av en enskild varukorg, anges inflationstakten i procent. Man tror att det optimala värdet av inflationstillväxten ligger på 2% årligen. Detta är det inflationsmål som valts av majoriteten av centralbankerna i världen.

När inflationen glider ur kontroll

Inflationen är ett intressant ämne och det är värt att läsa om, det är även nödvändigt att beskriva det i detalj i ett tiotal eller till och med flera dussin sidor i den akademiska läroboken. Vad jag skulle vilja fokusera på i den här artikeln är situationen när inflationstakten börjar komma ur linjens kontroll och priserna börjar växa i en orimlig takt. Detta fenomen kallas hyperinflation och enligt divisionen av NBP betyder en situation där den månatliga prisökningen överstiger 150% per månad. Sådana perioder verkar så intressanta för mig att jag bestämde mig för att dela information om några av dem.

Den senaste stora historien i samband med hyperinflation var att Zimbabwes dollar skulle återkallas. I juni meddelade regeringen i detta land att varje 35 biljoner (det är tio med femton nollor!) av lokala dollar kommer att bytas ut för 1 USD. Omvandlingsprocessen ska slutföras senast den 30 september i år. Efter detta datum kommer den Zimbabwiska Dollarn officiellt att förklaras värdelös (i praktiken har denna situation pågått i flera år). Detta beslut betyder inte en dramatisk förändring för vanliga medborgare i detta land. US-dollar med Sydafrikanska Randami har länge använts i stor utsträckning, medan den nationella valutan – som praktiskt taget är värdelösa – har marginaliserats av den sista perioden och förblivit en virtuell valuta.

Men ZWD (Zimbabwean Dollar) var inte alltid värdelös. När landet år 1980 förklarade sin självständighet (innan befriades kolonin 1965 som omfattas av Storbritannien som Rhodesia) och Zimbabwe fanns officiellt på världskartor, den nyskapade valutan var värd $1,5 per 1 ZWD. Den politiska eliten som tillåtit utbredd korruption, avsaknade samordnade åtgärder för att minska den ökande inflationen och en kontroversiell jordreform som var katalysatorn av dem allvarligaste hyperinflation i senaste åren. Inflationen i november 2008 nådde 79.600 miljoner vilket innebar att priserna fördubblades var 25:e timme i genomsnitt. Inte konstigt att du kunde träffa folk på gatan som gick på morgonhandel med ett nät fullt av pengar.
Under det 21:a århundradet försökte man utan framgång att bekämpa stor hyperinflation genom successiva valörer. År 2006 ersattes 1000 gamla ZWD med en ny. När det inte fungerade under 2008, beslutades det att radera 10 nollor från sedlarna och ett år senare radera nästa 12 nollorna. Processen med den progressiva kampen av hyperinflation genom successiva valörer hade inte nått dem önskade resultaten, så att regeringen under ledning av president Mugabe beslutade om en desperat drag för att bli av med värdelös valuta till en fast dollarkurs. Historien om Zimbabwe är dock inte det enda exemplet på hyperinflation i historien. Det finns många fler sådana fall och en av de mest kända är mellankrigstiden i dagens Tyskland.

Vid slutet av första världskriget kom en tid då Europa fullständigt förstördes av en konflikt som varade i 4 år. Tyskland som redan hade kapitulerat tvingades betala höga skadestånd medans Saar (industrialiserade område rikt på järnmalm) skulle inte vara tysk i 15 år. Efter att ha förlorat kriget, dödades landet i sociala och ekonomiska termer. För att säkerställa att skadeståndet kom fram, gick franska och belgiska styrkor in i Ruhrområdet (ett annat viktigt område) den 11 januari 1923. Den dåvarande tyska regeringen tog sådan åtgärd i strid med tillämplig av internationell rätt och i namn av upproret upphörde betalning för återuppbyggnaden av krigsskador. Förluster som var resultat av ockupationen av Ruhr och tillhörande behovet av att importera kol hittills tillhandahölls av Basin som värderades till 4 miljarder guldmark. Tyskland försökte att underlätta situationen och började att skriva ut papperspengar – och det är hur det visade sig senare att bli gnista en av de allvarligaste hyperinflationerna i historien.

I slutet av 1923 år uppgick den högsta valören till 100 biljoner tyska mark, medan ett år tidigare var den mest värdefulla sedeln endast 50 000 tyska mark.När den tyska växelkursen uppkom till 4200 miljarder gentemot mot 1 USD, uppstådde det då en tillfällig valuta kallad Rentenmark. Sänkningen av Mark-valutan av den nyligen införda Rentenmarken uppgick till en biljon, vilket naturligtvis gjorde den tillfälliga valutan gentemot den amerikanska dollarn på ungefär liknande nivå som Mark haft gentemot USD innan kriget.

Världens historia skulle ha gått helt annorlunda om rentenmark inte uppfyllde en del av sin roll. Utsläppt i nominellt värde på 2,4 miljarder rentenmark reducerade effektivt den fortsatta utvecklingen av hyperinflationnen. Förhandlingen av lånet av den tyska regeringen återställde reparations betalningarna för krigsskadorna och gjorde det möjligt för ekonomin att ta ett andra andetag. Situationen kunde vara helt behärskat före slutet av år 1930, om inte Svarta torsdagen den 27 November år 1929 då den amerikanska aktiemarknaden krossats – som var den främsta förmånstagaren av den dåvarande tyska staten.

De ryska marxisterna förstör Ungerns ekonomi

Den största hyperinflationen i historien har påverkat vår broderliga nation – Ungern. Strax efter andra världskriget blev många europeiska länder helt förstörda ekonomiskt – det här ödet har inte heller sparat Ungern. Under kriget har landet utnyttjats av Nazistiska Tyskland. I slutet av kriget kom Ungern som undertecknade fredsavtalet, överens om att betala enorma krigsskador på upp till hälften av den årliga BNP. Sovjeterna som satte pengapolitiken för befriade stater reagerade sedan på ökade kapitalbehov på det värsta sättet – pengarutskrift. Sedan slutet av 1945 och mer eller mindre hälften av 1946 svepte hyperinflationen genom Ungern. Efter kriget i Ungern fanns det röster att denna period var helt planerad av ryska marxister för att helt eliminera de mellan- och övre klasserna från det Ungerska samhället. Den dagliga inflationen över 200% innebar att Budapests gator snabbt fylldes med värdelösa sedlar. Tryckta papper, vid tidpunkten då sedlarna anropades, började brännas i ugnar. I augusti 1946 infördes en ny valuta. Valören som sedan genomfördes är fortfarande den största i historien – en ny Forint var värt 400 kvadriljarder gamla Pengo (4 och 27 nollor).

Ovanstående historier är inte de enda exemplen på hyperinflation. Det föll offer för sådana länder som redan obefintliga Jugoslavien (1989 – 1994), Grekland (1944), Brasilien (80-talet) och Polen (två gånger – under mellankrigstiden och 80-talet). Förmodligen har varje land i sin historia gått igenom en period där pengar slutade att betyda något och det var nödvändigt att återvända till rötterna – byteshandeln. För att lära dig om extrema fall, kolla in listan över länder som listas nedan:

Tidigare artikelHur man läser ljusdiagram
Nästa artikelVad betyder Price Action?
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here