Jag kom nyligen över Josh Waitzkins bok efter att ha lyssnat på hans intervju med Tim Ferriss. Josh Waiztkin blev en superstjärna inom schack som barn och en stormästare på senare tid, där innan gjorde han en radikal förändring och bedrev sin karriär som kampsportsman. I båda fälten blev han topp i värdsklass.

I sin bok “Kunskapen om lärande” delar han många olika tips, tekniker och begrepp om hur man utvecklar överlägsen kompetens och blir bättre på vilket område som helst. Jag komprimerade ner 4 av de viktigaste lektionerna från hans bok och lade dem in i handelns sammanhang. Men jag uppmanar dig fortfarande att läsa boken för dig själv för att lära dig om alla andra lektioner och tips han delar med sig – det kommer definitivt att vara värt din tid.

Återfå fokus i tider av motgång
Waitzkin var tvungen att ta tuffa beslut under väldigt utmanande förhållanden – i hettan av ett schackdrag eller under kampsportsmatchen. Att hålla kontroll över dina känslor är den viktigaste faktorn och det skiljer vinnaren från förloraren.

I sport ser du hur spelare sätter en handduk över huvudet när de sitter på bänken, tennisspelarna väljer sina rackets och andra idrottare ser inte ens på fältet under en time-out ?!

Waitzkin betonar vikten av att återfå fokus, separera dig från scenen för att få ett nytt perspektiv och en tydligare bild. Han gjorde det genom att stänka vatten i ansiktet, dricka vatten, ta djupa andetag och till och med göra lite motion. Detta kallar vi för “psykologisk spolning”, eftersom det tar din hjärna från ämnet för en minut eller två. Efteråt kommer du tillbaka uppdaterad och med ett helt nytt perspektiv.

Varje dag hanterar vi den psykologiska aspekten av handeln som gör skillnaden mellan vinst och förlust. Ett impulsivt drag efter att ha missat en handel har två exempel. Om du har svårt att ta itu med dina känslor och svårt att skilja dig från din handelsplattform efter en handeln, gå bort i 5 – 10 minuter, gör något helt annat och när du kommer tillbaka kan du titta på saker på ett annat sätt.

Observera underskott och att vara närvarande
Varje dag bombas vi med spännande nyheter, annonser, uppmärksamhetsfulla rubriker och inspirerande historier. Vad det här gör för våra sinnen kan vara dödligt för högpresterande. Vi är så vana vid att se nya och spännande saker hela tiden att vi enkelt blir uttråkade. När ingenting händer söker vi distraheringar som ofta leder till att misstag görs.

Handel är inte alltid spännande och ibland händer det inte så mycket på marknaderna under flera timmar eller till och med flera dagar. Hur du hanterar sådana situationer bestämmer över ditt öde som handlare. De professionella handlarna håller sig fokuserade, analyserar sina tidigare affärer, tittar på sin handelsplan, dagbok eller bara använder sin “fritid” på ett mer kreativt sätt. Å andra sidan försöker amatörbranschen skapa spänning.

Känn till dina styrkor
“… nästan utan undantag är mästare specialister vars stilar kommer från djup medvetenhet om sina unika styrkor, och vilka är överlägset skickliga för att styra slaget i den riktningen.” – Josh Waitzkin

Ett handelssystem är en väldigt personlig sak och den behöver formas efter dina personliga styrkor och svagheter. Granska dig själv: Är du tålmodig? Risksökande? Kan du klara av förluster? Kan du fokusera länge utan att behöva ta en paus?

Varje handlare bör anpassa sina handelsparametrar enligt sin egna profil. En storlek passar inte alla.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here