Vad är den enskilt största anledningen till att de flesta handlare förlorar pengar på marknaden? Det är enkelt: De gör för mycket – de tänker för mycket, de tittar på diagrammen för mycket, de handlar för mycket, de riskerar för mycket och om och om igen.

De mest framgångsrika handlarna och investerarna i vår tid spenderar 99% av sin tid på att vänta på möjligheter och studerar marknaderna, istället för att handla på dem. Cirka 1% av deras ansträngning spenderas åt att handla. Med andra ord, de gör oftast ingenting. Kan du säga detsamma? Eller spenderar du 99% av din tid att skriva in och hantera affärer och bara 1% av din tid på att vänta tålmodigt?

Jakten innebär att vänta
Precis som en krokodil tillbringar merparten av sin tid, sätter en lönsam handlare mest av sin tid på att jaga bra affärer. Du vill handla som en rovdjur, det vill säga, du vill vara den handlare som väntar tålmodigt i “buskarna”. Du vill inte vara en av amatör som blir “uppäten” av professionella handlare varje vecka.

Hur åstadkommer du för att bli rovdjuret och inte offret? Det är enkelt – vänta, vänta och vänta.

Jag gillar att säga att jag är i ett “vänta” -läge för att rätt marknadsförhållanden ska presenteras. Vad detta betyder är att jag verkligen är exalterad av att vänta, för jag vet att när jag väntar betyder det att jag utövar självkontroll, är tålmodig, disciplinerad och för att jag vet att det är på det här sättet man tjänar pengar på marknaden. Jag har inga problem med att vänta på rätt uppställning och att bilda med den perfekta marknadssammanflödet, ibland i veckor eller till och med månader.

Faktum är att handel med hög frekvens betyder att du förlorar pengar på marknaden och handel med låg frekvens betyder att du blir en lönsam handlare. Varje handlare lär sig så småningom detta med tillräcklig tid och erfarenhet på marknaden.

Warren Buffet är en mästare på att göra “ingenting”
Mitt favoritkoncept och metafor för att lära mig hur jag handlar är en prickskytt. Prickskytt-sättet som definieras i min artikel om detta ämne är i princip att jag väntar tålmodigt som en prickskytt för mina fördefinierade handelskriterier för att anpassa, snarare än att handla eller “skjuta” på allt som en kulspruta.

Kanske inte så överraskande, men det här är också hur den “största investeraren någonsin” hanterar sig själv och sin verksamhet på marknaden. Jag talar om ingen annan än den stora Warren Buffet, förstås. Tänk på hur han hanterar miljarder dollar. Allt du behöver göra är att läsa en bok om honom eller titta på den senaste dokumentären om honom, “Becoming Warren Buffet”, och du kommer se att han är en extremt tålmodig och precis investerare.

När han är redo dyker han upp. Ibland köper han till och med hela företaget! Du skulle kunna kalla Mr Buffet en lågfrekvent och viktig investerare. Som handlare kan vi lära oss mycket av Mr Buffet. Även om vi gör något lite annorlunda än långsiktigta investeringar, borde vi verkligen modellera vår swing handelsstrategi efter Mr. Buffet.

Här är ett bra citat av Mr Jim Rogers från The Market Wizards:

Jag väntar bara tills det finns pengar som ligger i hörnet och allt jag behöver göra är att gå dit och hämta dem. Jag gör ingenting under tiden. Även människor som förlorar pengar på marknaden säger, “Jag har precis förlorat pengarna, nu måste jag göra något för att få det tillbaka dem.” Nej, det gör du inte. Du borde sitta där tills du hittar något.

Poängen här är att för det mesta gör lönsamma investerare och handlare ingenting och ingenting betyder att de inte går in i affärer eller hanterar affärer. De kan faktiskt studera eller analysera marknaden under tiden men detta ska bara räknas som “jakt”.

Ändra din tänkande om att göra “ingenting”
Det är medfödd för oss att människor vill ha en “snabb spänning” i allt de gör. Genom att kontinuerligt kolla sociala medier på våra telefoner har det visat sig öka mängden dopamin i vår hjärna. Vi är ett samhälle som är beroende av att göra vad som känns bra mer ofta än att göra vad som är bra. Vi är födda med en spekulationshjärna, som söker omedelbara belöningar och spänningar i livet.

När det gäller handel kan konsekvenserna för sådant beteende vara allvarligt.

Det kan leda till att du behandlar ditt handelskonto som om det är en spelautomat. Många handlare hamnar i affärer, en efter en, som om de drar armen på en spelautomat om och om igen i ett kasino. I handel tror många att de kommer att vara lönsamma på grund av någon “medfödd förmåga” de har och så riskerar de ofta mer än vad de borde eller handlar med pengar som de verkligen inte har råd att förlora. Naturligtvis, när de börjar handla och får dopaminfixen blir det en missbruk som leder till att deras handelskonton sprängs.

Hur förändrar du denna giftiga handelsmentalitet?

En av de bästa reglerna som någon kan lära sig om att investera är att göra ingenting, absolut ingenting, såvida det inte finns något att göra. Vissa människor måste alltid göra något. De gör en stor lek och säger, “oj vad smart jag är, jag tripplade just mina pengar.” Sedan rusar de ut och måste göra något annat med pengarna. De kan inte bara sitta där och vänta på att något nytt ska utvecklas. – Jim Rogers

Det sätt på vilket vi kringgår våra egna bristfälliga affärsinriktningar är att helt enkelt förstå, acceptera och sedan omfamna tanken att inte göra någonting. Fira vad du anser vara “tråkigt”. Efter några stora handelsvinster som resulterade från att du väntade tålmodigt på starkt sammanflöde, kommer du att börja omjustera dina tankeprocesser. När du känner att du inte gör tillräckligt, är du i rätt zon och måste behärska dig och bara börja göra ingenting och du kan göra det genom att hitta något annat för att ersätta det “tomrummet”.

När du förstår att du är tålmodig och studerar marknaden eller helt enkelt inte ens tittar på marknaden, kommer du att göra mer pengar på lång sikt än motsatsen, din hjärnkemi kommer att börja ändras och snart kommer du ser fram emot “jakten”, även om det innebär att vänta i två veckor.

Slutsats
Marknaden är långsammare än vi föreställer oss. Titta på diagrammet nedan: Det visar att tålamod är nödvändigt för att fånga de stora dragningarna.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here