Vad är rimlig avkastning på aktier?
När vi ska kalkylera en avkastning så måste vi fundera över vad har vi för alternativ om vi inte skulle köpa aktier. Det absolut mest riskfria alternativet är att antingen köpa stadsobligationer eller sätta in pengar på ett högräntekonto och låsa det under den kortare perioden. Den riskfria räntan kan vi när som helst få och aktier ger en bättre avkastning än riskfria räntan. Då brukar man prata om riskpremie – en ersättning du ska få när du köper aktier. Den totala avkastningen på aktier består av:
den riskfria räntan
riskpremie (vilket brukar variera från som minst 2,5 % till som mest upp till 6% enheter)
Om vi har en riskfri ränta som ligger mellan 1,5 % till 2% – då skulle vi säga att den förväntad avkastningen borde vara mellan 5 till 7 % – där bör en normal och rimlig förväntan ligga på vår avkastning.
Riskfria räntan kommer alltid styras av marknadsräntorna, den kan båda stiga och falla, och om går tillbaka till de senaste 20-åren så vi fått se kraftiga fall från toppnivåer från 1990 talet fram till 2000 när vi har en ränta som är rekordlåg.
Detta innebär att vår förväntan om avkastning på aktier måste vara mycket lägre jämfört med den förväntan vi hade på 1990.
Riskpremie kan också variera – så fort det blir oro på aktiemarknaden då vill alla investerare ha större kompensation för att man tar risk. Då talar man att riskpremie ökar.
Ju högre ränta som investerare vill ha på sin placering desto mindre kan ju man betala för aktierna.
Ökad oro eller ökad vilja och därmed också en ökad riskpremie kommer leda till att aktierna tappar i värde. Samma sak gäller omvänd.