Konceptet vi talar om i den här artikeln är väldigt viktigt att när du förstår och inser att det faktiskt är sant, gör det möjligt för dig att se handel från en helt nytt perspektiv. Vi undrar för oss själva: hur mycket kan jag faktiskt kontrollera när det gäller handel? Eller tror jag att jag är offer för marknaden? Svaret kommer att överraska dig.


Den enda sak du inte kan kontrollera
Det finns bara en sak i handel som du absolut inte har kontroll över: hur rörelsen går och vilka resultat det blir. Vid varje givet tillfälle kan allting hända på marknaden och det är inte bara begränsat till prisets beteende. En centralbank eller regering kan komma med ett meddelande eller en oväntad geopolitisk händelse.

Som handlare är det inte ditt jobb att klara av allt på marknaden och du behöver inte gissa vad som ska hända härnäst. Som vi kommer att se inom kort har handlaren oändliga möjligheter och han har total kontroll över sitt egna välbefinnande.

Vad du kan kontrollera när du handlar
Låt oss börja med den största fördelen som handlare. Du är den som fattar beslut när man ska komma in på marknaden. Om du inte gillar vad du ser, gör du ingenting. Därför anger du en handel.

Amatörhandlare gör misstaget genom att tro att de måste vara på marknaderna hela tiden. Du behöver bara några bra affärer varje månad för att komma framåt. Lev för att handla en annan dag. Ju mer du förstår att du inte måste handla, desto bättre blir ditt resultat.

Att undvika att gå i förlust är betydligt viktigare än att hitta vinnande affärer.

När du avslutar en handel
Här kommer den andra stora fördelen för dig som handlare. När du är i en handel, är du inte fast och ett offer för marknaden. När som helst kan du trycka på knappen för att komma ut.

Om du ser att priset går mot din SL-order, sitt inte bara där, vidta åtgärder och stäng handeln manuellt för att minimera förlust.

Du är i full kontroll hela tiden. Även om du inte kan kontrollera resultatet av en handel, har du stor påverkan på hur mycket du vinner och förlorar och när du vill att handeln ska vara över.

Välj dina vapen
Varje handlare är annorlunda och därför måste du hitta de verktyg som passar naturligt för dig. Vissa handlare föredrar att använda indikatorer för att fatta handelsbeslut, vissa föredrar att handla rent PA och en tredje grupp använder en kombination av båda.

Men det slutar inte där. Du kan också välja mellan olika verktyg. Olika indikatorer, oscillatorer eller momentum, verktyg som rörliga medelvärden eller Fibonacci, ljusstakeanalyser eller stöd och motstånd är bara några av de verktyg du kan välja mellan.

Medans vissa handlare tror att de lägre tidsramarna är för högljudda och hektiska, föredrar andra handlare dessa snabba diagram.

Det finns ingen anledning för en handlare att handla baserat på en handelsmetod som inte fullständigt kompletterar hans personlighet.

Din försäkring som handlare
En stoppförlust är ett bra instrument. Men endast genom att använda en SL-order kan du styra hur mycket din maximala förlust kommer att vara. Genom att använda en SL eliminerar du osäkerhet eftersom du redan vet vad det värsta scenariot kommer att vara.

Hur du tolkar handel
“Du kan inte kontrollera vad som händer med dig, men du kan styra din inställning till vad som händer med dig.” – Brian Tracy

Revanchhandel eller över-spänning är bara två skäl till varför handlare förlorar mer pengar än nödvändigt. Känslor och psykologi spelar en stor roll när det gäller framgång inom handel eller misslyckande, men kom ihåg att de är skapade i ditt huvud och att du är den som gör det möjligt att kontrollera dem.

En förlust är en förlust. Det är oundvikligt, en del av spelet och oavsett hur bra du är som handlare, kommer du att förlora otaliga affärer.

Å andra sidan finns det ingen anledning att bli upphetsad över en handel. En handel bör vara normal. Ja, det är bra att tjäna pengar och det är därför vi alla är i detta spel i första hand, men en näringsidkare borde aldrig bli överupphetsad. Fortsätt, följ din plan och behandla handel som ett företag. Ju mer du försöker slå förlorade affärer, desto mer pengar kommer du att förlora så småningom.

Slutsats: Kämpa inte mot marknaderna. Använd dina möjligheter
Även om du inte kan kontrollera allt, har du stora fördelar. Ja, du kan inte kontrollera resultatet av en handel, men det finns många olika sätt du kan se till att oddsen är till din fördel. En handlare är inte det hjälplösa offeret i vad marknaden vill göra mot honom, men han är den som har full kontroll hela tiden!

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here