Känslor är en stor influensfaktor i handeln och orsakar impulsiva handelsbeslut som är ansvariga för att vi missar potentiellt bra affärer eller riskerar för mycket pengar. Listan är lång men om du är en handlare vet du redan att om du kunde styra dina känslor på ett bättre sätt skulle din handelsprestanda vara väldigt annorlunda. Nu vet du att du aldrig kan eliminera effekterna av känslor men det finns vissa saker och tips som du kan följa för att minimera påverkan som känslorna har på din handel. Känslor är utan tvekan bland de mest påverkande faktorerna. Vi kommer analysera de känslor och psykologiska orsakade effekter som handlare måste hantera dagligen.

De 6 vanligaste känslorna i handeln:

Rädsla

Rädsla är den viktigaste känslan. Rädslan manifesterar sig på ett antal sätt i handel och det kan vara orsaken till många handelsfel. Rädslan låter handlarna fördröja förverkligandet av en förlust som sedan blir till mycket större förluster och rädslan för att ge tillbaka vinster som gör att handlaren stänger vinnande affärer för tidigt. Det finns många aspekter av rädsla.

Girighet

Girighet är bra, men när vi tittar på de hårda faktorna som orsakar girighet så är det ofta ett antal impulsiva handelsbeslut som bör undvikas. Handlare som påverkas av girighet följer ofta inte sunda risk- och penninghanteringsprinciper. Girighet förstärker också speluppfattningen som handel utan bestämda regler och bygger på impulsiva beslut.

Hopp

Hopp, rädsla och girighet kommer ofta hand i hand. Handlare som är i en förlorad position visar ofta tecken på hopp, när de försenar förverkligandet av en förlust och ger en handel mer utrymme att andas. Ett annat exempel på hopp är när handlare försöker kompensera sina förluster i det förflutna och går in i en handel med en position som är för stor och inte enligt deras regler.

Spänning / Ångest

Upphetsning i handeln är ett tecken på att du någonstans längs linjerna gått fel. När du är alltför orolig är det ofta ett tecken på att din position är för stor, du bröt dina regler eller att du inte borde vara i den handeln. Att hålla reda på din upphetsningsnivå och fråga dig själv varför du känner dig orolig eller upphetsad kan ofta hjälpa dig att komma ur affärer där du inte borde vara i första hand.

Fokus

Trots att tristess är mer av en situation man befinner sig i än en känsla, är det ändå värt att peka ut. Traders som är uttråkade saknar ofta fokus. Ett tecken på att du saknar fokus är när du befinner dig genom samma instrument och tidsramar om och om igen utan att verkligen veta vad du är ute efter. Prioritera rätt, delta inte i någon annan verksamhet.

Frustration

Frustration är ofta orsaken till handelsfel som beror på någon av de tidigare nämnda känslorna. När näringsidkare saknar affärer, bryter de mot sina regler och förlorar pengar, tar för mycket risk och förlorar för massa pengar och då börjar frustration att ta över. Frustration förstärker då alla de dåliga och negativa beteendemönster som en handlare kämpar med och intensifierar problemen som en trader har.

Ransquawk
SHARE
Tidigare artikelHur mycket kan man tjäna som trader?
Nästa artikelSport och Trading: Så blir du en framgångsrik valutahandlare
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar