Hur man tecknar stöd- och motståndsnivåer

# 1 Vad menar man när man talar om stöd- och motståndsnivåer?
# 2 Den verkliga stöd och motstånds-handeln
# 3 Hur använder man stöd och motståndszoner?
# 4 Använd zoner som brusfilter

Stöd och motståndshandel ser enkel och ser lätt ut – man ritar en horisontell linje där priset tidigare vänt och väntar tills priset kommer tillbaka. I verkligheten misslyckas de flesta handlare när de använder stöd och motstånds-tekniken. Vi introducerar dig till ett bättre sätt att använda stöd- och motståndsnivåer i din egna handel.

# 1 Vad man menar när man talar om stöd- och motståndsnivåer
När du hör handlare tala om stöd och motstånds-nivåer, ser du ett diagram som nedan. Handlarna tycker att handel på stöd- och motståndslinjen är väldigt lätt, men är det sant? Om vi nu tar en närmare titt, kommer vi att upptäcka de svaga punkterna och det inte är så enkelt som det verkar.

111

# 2 Den verkliga stöd och motstånds-handeln
Handlarna som drar tunna horisontella linjer på sina diagram, befinner sig i en av följande situationer:

Priset ligger ovanför deras linje och de missar handel.
Handlare tenderar att vara mer aggressiva, vilket resulterar i en nedåtgående spiral.
Priset stoppas med hjälp av stöd- och motståndsnivåer.
Handlarna bli rädda att börja en ny handel eller sätter de sin stop loss order längre bort, vilket resulterar i ökad risk.

Diagrammet nedan visar samma instrument, men den här gången märker vi “fläckarna” som orsakar förlust.

12

# 3 Hur man använder stöd- och motståndszoner
Professionella handlare förstår att stöd- och motståndshandel inte görs med hjälp av en enda tunn linje, men de fick reda på att man kan använda stöd- och motståndszoner och med hjälp av zonen kan de fånga och förstå prisutvecklingen mycket bättre.

Bilden nedan visar samma diagram igen, men den här gången med hjälp av stöd- och motståndszonerna. Zonen omfattar nu alla stora vändpunkter. Det är inte så lätt som ni tror och det finns några saker att tänka på när du använder stöd och motståndszonerna:

Istället för att använda flera stöd- och motståndsnivåer, kan du använda en högre och en lägre nivå, för att skapa en zon som innehåller de viktigaste svängpunkter.
Rita stöd- och motståndszoner som förbinder de stora svängpunkterna.
Ju bredare stöd- och motståndszonen är, desto lättare det kommer att blir att förstå prissvängningen (men du kommer att offra mer).
Man måste förstå att det kan ta lite tid. Begreppet har sina svaga punkter, men genom att använda zoner, kommer du att kunna förstå stöd och motstånd, samt swing-handeln på en helt ny nivå.

21

# 4 Använd zoner som brusfilter
Det är ytterligare ett sätt där stöd- och motståndszoner blir mer praktiska. Diagrammet nedan visar samma stöd- och motståndszon, men nu har vi flyttat till högre tidsram, H4.

Du kan se att stöd- och motståndszonen innehåller en hel del buller och skapar osäkerhet. Du kan hålla dig borta från problemet och öka förmågan att uppfatta och tolka prisförändringar.

42

Kom ihåg att:

Att rita tunna linjer på din diagram-handel underskattar betydelsen av volatilitet och naturlig prissättning.
Detta resulterar i att vi går miste om handel, när priset ligger ovanför din linje.

Genom att använda zoner för att fånga och identifiera stöd, motstånd och prissvängningar, får man en mycket klarare bild av priset och du har möjlighet att filtrera bort brus mer effektivt.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here