För mer än 400 år sedan hade den japanska entreprenören Munehisa Homma som sålde ris, suttit en ensam kväll vid bordet som åtföljdes bara av ett blygsamt ljus. Efter några glas av den populär regionala drycken som förstärker kreativitet och sinnesstämning, kom en strålande idé att illustrera marknadsfluktuationer i rispriserna i form av former som liknar världen.

Japanska ljus

Tidigare försök att komma ihåg och kategorisera prisrörelser visade sig vara otillfredsställande, så han bestämde sig för att utveckla sin idé och ge den större uppmärksamhet.
Munehisa Homma dör dock till slut och hans koncept för följande århundraden hittade inte supportrar uti världen. Särskilt i väst, där alla var vana vid bar- och linjediagrammet. Detta skulle förändras dock, tack vare Steve Nison på 90-talet, som populariserade japanska ljus i våran tid.

Följande guide är början på en hel serie av texter som ska ta med dem mest populära formerna av ljus och diskutera grunderna för att bygga och analysera diagram skapade på deras grundval.

Konstruktion av ett japanskt ljus

För att bygga ett japanskt ljus behöver vi fyra grundläggande element:
• Öppnande av priser från en viss period,
• Slutkurser från en viss period,
• Lägsta pris under en viss period,
• Högsta priset under en viss period

Öppnings- och slutkursen bestämmer gränserna för ljuskroppen och dess färg. Om priset har stigit sedan forskarperiodens början har ljusets kropp en vit färg med öppningspriset längst ner och slutkursen högst upp. I motsatt fall (om priset har fallit sedan början av undersökta perioden) är ljuset svart, öppningspriset är högst och slutet på botten. Den lägsta och högsta värdet av priset under den analyserade perioden kommer att bestämma längden på den nedre och övre wicken (skugga).
I vårt exempel användes olika färger av ljus – vitt ersattes med grönt och svart med rött. Genom att använda olika handelsplattformar kommer du att märka att valet av färger är subjektivt och dem kommer inte alltid att vara detsamma. Vad är anatomin av japanska ljus och hur bildas dem? Det är bäst att presentera det i grafisk form:

Doji

När öppnings- och slutkurserna är praktiskt taget samma talar vi om doji-ljuset. Men som ni kan se i ovanstående illustration kan dessa ljus skilja sig från varandra. Vickens längd (skugga) kan ta olika storlekar i olika situationer. Doji berättar för oss att det finns en kamp mellan köpare och säljare på marknaden, där ingen sida kan tippa segerns omfattning på sin sida. Som ett resultat ökar osäkerheten och obeslutningen. Vid det här tillfället är det bäst att vänta och ta en kaffepaus, och PA kommer att lösa problemet själv.

Long-legged Doji

Antagandena är desamma som ovan – långbenade Doji föreslår emellertid att kampen mellan efterfrågesidan och utbudssidan är ännu mer intensiv.

Dragon Doji

Öppnings- och slutkursen är den högsta delen av ljuset. Öppningen är hög, går ner och innan stängningen kommer tillbaka. Doji-dragonflys liknar bokstaven T, den långa bottenskuggan och bristen på topp. Från början ser vi att säljare är i majoritet, men när de möter större köpare återgår priserna till den nivå där de började. Ett ljus av denna typ kan vara användbart när det visas på en anständig efterfrågazon. Däremot vet vi inte om zonen ska varas, så det är bättre att vänta på att PA ska skingra tvivlet.
Doji Gravestone: Motsatt till Doji dragonfly. Namnet ger några tips om den möjliga PA.

Hanging Man

Att leverera eller kräva ljus med en liten yta och med liten eller ingen övre skugga och lång skugga lägre. Den nedre skuggan ska ha en höjd av 2 eller till och med 3 över ljuskroppen. Det anses vara en reverseringsformation som meddelar om en björnmarknad, eftersom det föreslår att köpare har en hög transaktionsfrekvens. Det betyder inte nödvändigtvis att de helt förlorat kontrollen. Det visar en tillfällig nedgång och riktning eller informerar om att priset kan förändras inom en snar framtid. Detta är ett tidigt varningsskylt.

Hammer

Liten kropp nära toppskuggan utan botten eller med en väldigt kort bottenvicka. Denna bildning anses vara en tjur under en fallande trend. Den berättar för oss helt enkelt när säljarna hade kontroll och vid vilken tidpunkt köparen lyckades ta över – så återkommer priset igen till öppningsnivå eller högre. Du måste komma ihåg att hammaren inte informerar om köparens totala övertagande av kontroll, men indikerar ökningen av deras styrka och det mest sannolikt växande antalet köptransaktioner.

Inverterad hammare

Anser en omkastningsformation som lovar en tjurmarknad. Efter att ha flyttat, informerar den långa bottenskuggan för oss om närvaron av köpare som har misslyckats med att upprätthålla trafiken. Ytterligare bekräftelse behövs om köparens styrka och hållbarhet. Det är mycket bättre när den inverterade hammaren föregår hålet eller ett långt efterfrågan ljus av anständig storlek.
Lång botten/toppskugga: Ett nedåt eller stigande ljus med en nedre eller övre skugga som är 2 eller 3 gånger ljuskroppens storlek. Ett fallande ljus är förknippat med utbudet, medan ett tillväxtstearinljus med efterfrågan.

Marubozu

Huvuddragen i detta utbuds- eller efterfrågeljus är att det inte finns några nedre eller övre skuggor (wicks). Det anses vara ett tecken på fortsättningen av trenden.
Fallande stjärna: Ett förråd eller efterfrågeljus med liten eller ingen lägre skugga och en lång övre veck. Det anses vara en bildning av att omvända trenden tillkännager björnmarknaden, men här är det nödvändigt att ge ytterligare bekräftelse, till exempel i form av en lång björn efter fallande stjärna framför ingången.

Inuti ljuset

När handelsvärlden var en komplett nyhet för mig och jag hade kontakt med ljusdiagrammet för första gången visade det sig att priserna flyttade som i exempel A i bilden ovan. Det är faktiskt inte så lätt. Om du vill ta reda på hur individuella ljus är byggda och vad prisstrukturen är, titta bara på den lägre tidsramen. För nybörjare och personer som aldrig har behövt hantera ljusdiagram, kan det här vara en bra lektion!

Tidigare artikelKryptovalutor – Ardor (ARDR)
Nästa artikelSpread
Valutamarknaden – något som fascinerat honom sedan han gjorde sin första aktieaffär 2013. Han använder sig av kortsiktiga swing trading, med hjälp av Price Action för att förstå vad som verkligen händer på marknaden. Spekulation, enkelhet, riskhantering, och framför allt disciplin är de viktigaste aspekterna för honom. På fritiden älskar han att jogga och är intresserad av kampsporter.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here