Joseph Stiglitz, den amerikanska ekonomen, nobelpristagaren i ekonomi (2001) och John Bates Clark Medal (1979), en proffesor på Columbia University Academic anser att Bitcoin borde förbjudas.

I en intervju för Bloobmerg sa han att Bitcoin nu är så framgångsrik bara på grund av bristen på övervakning och dess decentraliserade struktur. Men det förändrar inte det faktum att det är en bubbla som ger människor mycket spänning när kursen växer och faller.

Han anser att de nuvarande, extremt dynamiska ökningarna i värdet av de mest populära digitala valutorna är obefogade och det är inte möjligt att denna tendens fortsätter över en längre tidshorisont.

Stiglitz, som presiderade det amerikanska ekonomiska rådet för företagsrådgivare under Clintons kadens, sa att han stödde teknisk innovation i betalningar men anser att digitala pengar borde fortsättningsvis skapas och kontrolleras av regeringen.

“Låt oss flytta från papper till XXI-talet av den digitala ekonomin”, sa han.

Han påpekade också att även om Bitcoin är ett decentraliserat nätverk vars deltagare är utspridda över hela världen, kan den amerikanska regeringen enkelt rycka den från rötterna.

Michael Novogratz, tidigare direktör för investeringsbolaget Fortress Investment Group och en före detta partner av Goldman Sachs har en annan åsikt. Han säger att “Bitcoin borde komma till en nivå på 40 000 dollar i slutet av 2018.

Som ett av argumenten för fortsatt tillväxt erkände han det faktum att företag, till skillnad från olja och förnybara produkter inte kan producera fler bitcoins för att tillfredsställa efterfrågan eftersom utbudet av digital valuta begränsas till 21 miljoner mynt.

Lämna en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here